Rol als patiënt

 

Overdonderd worden, niet lastig willen zijn, verdoofd voelen, weglopen of bang zijn om te zeuren: alle vijf de patiënten moesten wennen aan hun rol als patiënt. Maar inmiddels hebben ze hun weg daarin gevonden.

Rol als patiënt - Daan thema

Compleet overdonderd

Daan was in de diagnoseperiode compleet overdonderd. Hij heeft toen een extra gesprek aangevraagd. Gaandeweg ging hij zich steeds meer 'bemoeien' met de consulten. Hij schrijft bijvoorbeeld voor elk consult de belangrijke punten op die hij wil bespreken.

Rol als patiënt - Emma thema

Geen lastige patiënt

Emma wilde vroeger geen 'lastige patiënt' zijn. Daarom vroeg en vertelde ze nooit veel. Nu ervaart ze dat ze het prettiger vindt om haar vragen en zorgen te bespreken. Ook al moet ze daarvoor soms een drempel over. Het zorgt ervoor dat ze thuis met minder zorgen en onbeantwoorde vragen zit.

Rol als patiënt - Sem thema

Weglopen voor zijn ziekte

Sem vertelt hoe hij de gesprekken met artsen heeft ervaren. Aanvankelijk wilde hij voor zijn ziekte weglopen en nam hij geen informatie op. Na een tijdje ging de knop om en verdiepte hij zich meer in zijn situatie.

Rol als patiënt - Maud thema

Verandering in de houding

Een verandering in de houding van Maud ten opzichte van de situatie, heeft de communicatie positief beïnvloed. Ook door meer informatie tot zich te nemen kreeg Maud geleidelijk aan meer vertrouwen.

Rol als patiënt - Sofie thema

Wat is belangrijk om te vertellen?

Sofie wist in de beginfase van haar ziekte niet goed wat ze tijdens een consult kon vragen en vertellen. Ze was bang dat ze zat te zeuren. Maar op een gegeven moment heeft ze gewoon gevraagd wat belangrijks is om te vertellen.

Word lid!

Als patiënt wil je meer weten over je ziekte, je verhaal delen en lotgenoten ontmoeten. Hematon maakt dat mogelijk met behulp van haar leden en donateurs. Als lid krijg je een welkomstpakket met het bijzondere boek 'Ervaringen', vol herkenning en informatie. Bovendien ontvang je vier keer per jaar Hematon Magazine: een blad boordevol interviews, nieuws en medische updates. 

Je ontvangt verder uitnodigingen voor regionale en landelijke bijeenkomsten waar je lotgenoten ontmoet en relevante informatie over je ziekte krijgt van artsen en andere deskundigen. Het lidmaatschap kost slechts € 25,00 per jaar.

Word lid!