Dagboek van Daan

 

Ontmoet Daan

Ontmoet Daan

Bij Daan is een half jaar geleden een non-hodgkinlymfoom ontdekt. Hij heeft de chemotherapie afgerond en staat nu voor de herstelperiode. Langzaam moet Daan weer het vertrouwen in zijn lichaam terugkrijgen met behulp van zijn artsen. In een reeks videofragmenten deelt Daan zijn ervaringen met communicatie met zorgverleners.

Rol als patiënt - Daan dagboek

Daan als patiënt

Daan was in de diagnoseperiode compleet overdonderd. Hij heeft toen een extra gesprek aangevraagd. Gaandeweg ging hij zich steeds meer 'bemoeien' met de consulten. Hij schrijft bijvoorbeeld voor elk consult de belangrijke punten op die hij wil bespreken.

Emoties tijdens een consult - Daan dagboek

Emoties tijdens een consult

Emoties kunnen het lastig maken een gesprek goed te voeren. Daan neemt soms iemand mee, belt eventueel later het ziekenhuis om vergeten vragen alsnog te stellen.

Haal alles uit het gesprek - Daan dagboek

Haal alles uit het gesprek

Veel patiënten vinden het lastig om al hun vragen gesteld te krijgen tijdens consult. Bijvoorbeeld omdat ze tijdsdruk ervaren of omdat het gesprek ingewikkeld is. Daan laat bij aanvang van een consult weten dat hij vragen heeft. Ook vraagt hij wanneer ze gesteld kunnen worden.

Duidelijkheid krijgen - Daan dagboek

Duidelijkheid krijgen

Tijdens een consult worden complexe zaken besproken. Daan vindt het belangrijk alles goed te begrijpen. Soms vraagt hij de arts zelfs om een tekeningetje te maken om het verhaal te verduidelijken.

Duidelijk zijn over je wensen - Daan dagboek

Duidelijk zijn over je wensen

Daan wilde graag weer aan het werk, maar weet niet goed hoe hij dat aan moet pakken. Ook hierover vraagt Daan zijn arts om raad.

Als je niet tevreden bent - Daan dagboek

Als je niet tevreden bent

Het kan een prettig idee zijn, dat je met verschillende artsen spreekt. Maar het is niet vanzelfsprekend dat het met iedereen klikt. Daan heeft dit meegemaakt en deelt zijn ervaring.

Spanning voor een consult - Daan dagboek

Spanning voor een consult

Spanningen kunnen ervoor zorgen dat je niet prettig het gesprek met de arts in gaat. Daan bereidt vragen voor, om minder gespannen het gesprek te starten. Hij probeert ook altijd zijn consult vroeg op de dag te plannen. Dan hoeft hij er niet de hele dag op te wachten.

Vragen stellen - Daan dagboek

Vragen stellen

Daan vond niet alles even makkelijk te bespreken. Toch wilde hij duidelijkheid over bepaalde onderwerpen. Na een goede voorbereiding heeft hij zijn vragen op tafel gelegd.

Het gesprek opnemen - Daan dagboek

Het gesprek opnemen

Er wordt vaak veel besproken en de informatie kan soms best ingewikkeld zijn. Daan kreeg van zijn arts de tip om de gesprekken op te nemen. Thuis luistert hij de geluidsopname dan nog eens terug. Een eenvoudige en effectieve methode.

Je arts goed informeren - Daan dagboek

Je arts goed informeren

Hoe weet je welke informatie je aan je arts moeten geven? Dat is lastig te bepalen, maar je arts kan je daarmee helpen. Het is goed om al je fysieke klachten en zorgen te benoemen. Door deze informatie te delen kan de arts een beter beeld van je krijgen.

Informatie van anderen checken - Daan dagboek

Informatie van anderen checken

Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Maar soms krijg je tegenstrijdige informatie. Als er onduidelijkheid is, vraag dan opheldering bij je arts. Die kent jouw situatie het beste en weet wat er op jou van toepassing is.

Word lid!

Als patiënt wil je meer weten over je ziekte, je verhaal delen en lotgenoten ontmoeten. Hematon maakt dat mogelijk met behulp van haar leden en donateurs. Als lid krijg je een welkomstpakket met het bijzondere boek 'Ervaringen', vol herkenning en informatie. Bovendien ontvang je vier keer per jaar Hematon Magazine: een blad boordevol interviews, nieuws en medische updates. 

Je ontvangt verder uitnodigingen voor regionale en landelijke bijeenkomsten waar je lotgenoten ontmoet en relevante informatie over je ziekte krijgt van artsen en andere deskundigen. Het lidmaatschap kost slechts € 25,00 per jaar.

Word lid!