Dagboek van Emma

 

Ontmoet Emma

Ontmoet Emma

Emma Vriezenkoop kreeg zeven jaar geleden de diagnose non-hodgkin te horen. Ze is behandeld en het ging een aantal jaren goed. Helaas is de kanker terug. Emma is nu in afwachting van een nieuwe reeks behandelingen. Ze wil daar goed geïnformeerd mee starten. In deze reeks videofragmenten laat ze haar ervaring tijdens de gesprekken met zorgverleners zien.

Rol als patiënt - Emma dagboek

Emma als patiënt

Emma wilde vroeger geen 'lastige patiënt' zijn. Daarom vroeg en vertelde ze nooit veel. Nu ervaart ze dat ze het prettiger vindt om haar vragen en zorgen te bespreken. Ook al moet ze daarvoor soms een drempel over. Het zorgt ervoor dat ze thuis met minder zorgen en onbeantwoorde vragen zit.

Emoties tijdens een consult - Emma dagboek

Emoties tijdens een consult

Emoties kunnen het lastig maken om een gesprek goed te voeren. En om alle informatie te verwerken. Goede voorbereiding kan helpen, maar soms heb je gewoon even een adempauze nodig.

Haal alles uit het gesprek - Emma dagboek

Haal alles uit het gesprek

Veel patiënten geven aan dat het best lastig is om binnen de lengte van het gesprek al hun vragen te stellen. Maar thuiskomen met onbeantwoorde vragen is ook niet prettig.

Je arts goed informeren - Emma dagboek

Je arts goed informeren

Je krijgt veel informatie, maar het is ook van belang om de arts informatie te geven. Maak je je zorgen? Ben je vaak moe? Heb je jouw fysieke klachten allemaal besproken? De arts krijgt een beter beeld als je deze informatie deelt.

Informatie van anderen checken - Emma dagboek

Informatie van anderen checken

Vaak krijg je informatie via verschillende wegen. Van je dokter, via internet, van de buurman… Dan kan verwarrend zijn. Emma heeft in de wandelgangen iets gehoord over nieuwe medicijnen. Omdat ze niet weet wat ze hier mee aan moet, legt ze het haar arts voor.

Spanning voor een consult - Emma dagboek

Spanning voor een consult

Om minder gespannen naar het ziekenhuis te gaan bereidt Emma het gesprek met haar arts voor. Ze noteert de punten die ze wil bespreken. Ze houdt een dossier bij en bespreekt elk consult met haar partner.

Vragen stellen - Emma dagboek

Vragen stellen

Niet alle vragen leg je even makkelijk voor. Een voorbereiding helpt, eventueel geschreven op papier. In dit fragment zie je welke vragen Emma ter sprake brengt over haar behandeling, de prognose en een second opinion.

Duidelijkheid krijgen - Emma dagboek

Duidelijkheid krijgen

Tijdens een gesprek met de arts of verpleegkundige worden ingewikkelde zaken besproken. Niet alles is altijd direct even helder. Door de informatie samen te vatten controleert Emma of ze alles goed begrepen heeft.

Duidelijk zijn over je wensen - Emma dagboek

Duidelijk zijn over je wensen

Emma maakt zich veel zorgen, ligt 's nachts lang wakker en piekert veel. Ze kaart dit aan bij haar arts: ze zou hier iets aan willen doen. Maar wel iets dat bij haar past.

Als je niet tevreden bent - Emma dagboek

Als je niet tevreden bent

Wachten op de uitslag van een onderzoek kan erg belastend zijn. Emma krijgt pas na het weekend de uitslag van haar onderzoek. Ze vraagt haar arts of er andere mogelijkheden zijn.

Word lid!

Als patiënt wil je meer weten over je ziekte, je verhaal delen en lotgenoten ontmoeten. Hematon maakt dat mogelijk met behulp van haar leden en donateurs. Als lid krijg je een welkomstpakket met het bijzondere boek 'Ervaringen', vol herkenning en informatie. Bovendien ontvang je vier keer per jaar Hematon Magazine: een blad boordevol interviews, nieuws en medische updates. 

Je ontvangt verder uitnodigingen voor regionale en landelijke bijeenkomsten waar je lotgenoten ontmoet en relevante informatie over je ziekte krijgt van artsen en andere deskundigen. Het lidmaatschap kost slechts € 25,00 per jaar.

Word lid!