Dagboek van Maud

 

Ontmoet Maud

Ontmoet Maud

Bij Maud is twee jaar geleden een niet-agressieve vorm van non-hodgkin ontdekt. De ziekte is stabiel en daarom is Maud nog niet behandeld. Ze zit in het wait-and-seebeleid. Ze wordt goed in de gaten gehouden en pas wanneer de situatie verandert zal ze behandeld worden. De gesprekken met artsen zijn daarom heel belangrijk voor Maud. Meestal gaat haar goede vriendin Isa mee.

Rol als patiënt - Maud dagboek

Maud als patiënt

Een verandering in de houding van Maud ten opzichte van de situatie, heeft de communicatie positief beïnvloed. Ook door meer informatie tot zich te nemen kreeg Maud geleidelijk aan meer vertrouwen.

Emoties tijdens een consult - Maud dagboek

Emoties tijdens een consult

Emoties kunnen goede communicatie in de weg staan. Maud vertelt hoe ze hier mee om gaat. De rol van haar vriendin Isa is hierbij ook belangrijk voor haar.

Haal alles uit het gesprek - Maud dagboek

Haal alles uit het gesprek

Soms ervaren patiënten dat ze voor sommige vragen geen tijd hadden, of ze gewoon vergeten zijn te stellen. Maud heeft met haar arts besproken wat ze kan doen als ze thuis nog vragen heeft. Ze weet nu dat ze altijd kan bellen of mailen met vragen die tijdens het gesprek niet beantwoord zijn.

Duidelijkheid krijgen - Maud dagboek

Duidelijkheid krijgen

Je wordt vanzelf een expert over je eigen situatie. Maar in het begin kunnen alle medische termen heel overweldigend zijn. Schroom niet om extra uitleg te vragen of om iemand mee te nemen.

Duidelijk zijn over je wensen - Maud dagboek

Duidelijk zijn over je wensen

Waar heb je behoefte aan? En weet je arts dit? Misschien kunnen jullie samen opties bespreken die bij jou passen, en je doorverwijzen. Maud had bijvoorbeeld veel aan gesprekken met haar huisarts.

Als je niet tevreden bent - Maud dagboek

Als je niet tevreden bent

Maud had het gevoel dat ze zelf niet aan bod kwam tijdens de gesprekken met artsen, alleen haar ziekte. Dat er geen ruimte was voor haar vragen. Dat heeft ze uiteindelijk aangekaart.

Spanning voor een consult - Maud dagboek

Spanning voor een consult

Maud stelt voor zichzelf doelen voor een consult: wat wil ik vragen en wat wil ik vertellen? Hierdoor voelt ze zich minder afhankelijk. Ze ziet het gesprek als 'samenwerken'. Ze gaat daardoor minder gespannen het consult in.

Vragen stellen - Maud dagboek

Vragen stellen

Het wait-and-seebeleid is niet gemakkelijk. Het is van belang om goed in gesprek te blijven met je arts. Maud vraagt daarom vaak naar haar mogelijkheden. En af en toe komt ze gewoon met dezelfde vraag, om nog eens te horen hoe het ook al weer zit.

Het gesprek opnemen - Maud dagboek

Het gesprek opnemen

Tijdens een consult krijg je vaak veel informatie. Maud neemt daarom haar gespreken met de arts op, en luistert dan later nog eens terug. Een effectieve oplossing.

Je arts goed informeren - Maud dagboek

Je arts goed informeren

Het is logisch dat je zorgen hebt over alles wat er gebeurt. Als je die bezorgdheid met de arts bespreekt, kunnen jullie samen bekijken op welke manier je ondersteuning kunt krijgen.

Informatie van anderen checken - Maud dagboek

Informatie van anderen checken

Maud zocht informatie op internet en bezocht een bijeenkomst van de patiëntenorganisatie. Ze vond het niet altijd gemakkelijk om te bepalen welke informatie voor haar relevant was.

Word lid!

Als patiënt wil je meer weten over je ziekte, je verhaal delen en lotgenoten ontmoeten. Hematon maakt dat mogelijk met behulp van haar leden en donateurs. Als lid krijg je een welkomstpakket met het bijzondere boek 'Ervaringen', vol herkenning en informatie. Bovendien ontvang je vier keer per jaar Hematon Magazine: een blad boordevol interviews, nieuws en medische updates. 

Je ontvangt verder uitnodigingen voor regionale en landelijke bijeenkomsten waar je lotgenoten ontmoet en relevante informatie over je ziekte krijgt van artsen en andere deskundigen. Het lidmaatschap kost slechts € 25,00 per jaar.

Word lid!