Dagboek van Sem

 

Ontmoet Sem

Ontmoet Sem

Sem is negen jaar geleden behandeld voor non-hodgkinlymfoom. Hij heeft verschillende behandelingen ondergaan, waaronder een stamceltransplantatie. Het gaat nu goed: Sem is al een paar jaar ziektevrij. Toch zijn de controlebezoeken aan de arts nog steeds erg belangrijk voor hem. In een reeks videofragmenten delen Sem en zijn vrouw Saar hun ervaringen met communicatie gedurende dit traject.

Rol als patiënt - Sem dagboek

Sem als patiënt

Sem vertelt hoe hij de gesprekken met artsen heeft ervaren. Aanvankelijk wilde hij voor zijn ziekte weglopen en nam hij geen informatie op. Na een tijdje ging de knop om en verdiepte hij zich meer in zijn situatie.

Emoties tijdens een consult - Sem dagboek

Emoties tijdens een consult

Een consult kan de nodige spanning met zich meebrengen. Sem heeft dit aangegeven bij zijn arts. Ze hebben daarom afgesproken hoe ze een consult indelen. Sem weet nu wat hij kan verwachten en dat geeft hem rust.

Haal alles uit het gesprek - Sem dagboek

Haal alles uit het gesprek

Veel patiënten vinden het lastig om al hun vragen te stellen tijdens het gesprek. Bijvoorbeeld omdat ze bet gevoel hebben dat daar geen tijd voor is. Sem en Saar maken vooraf een vragenlijst. Sem stelt tijdens het gesprek alle vragen, zijn vrouw schrijft de antwoorden op.

Je arts goed informeren - Sem dagboek

Je arts goed informeren

Er kan veel informatie op je af komen. Toch is het ook van belang informatie te geven aan de arts. Wat vind je belangrijk? Waar maak je je zorgen over? Door zo volledig mogelijke informatie te delen kan de arts een beter beeld krijgen.

Informatie van anderen checken - Sem dagboek

Informatie van anderen checken

Patiënten krijgen informatie via verschillende zorgverleners, via het internet, via lotgenoten, enzovoorts. Dit kan voor verwarring zorgen. In dat geval is het goed om de ingewonnen informatie te bespreken met je arts.

Spanning voor een consult - Sem dagboek

Spanning voor een consult

De spanning voor een consult kan ervoor zorgen dat je niet prettig een gesprek ingaat. Sem wordt gestrest als hij lang moet wachten.

Vragen stellen - Sem dagboek

Vragen stellen

Wanneer de diagnose net gesteld is, zijn er vaak veel vragen. Sem merkte dat hij na verloop van tijd steeds meer een 'expert' werd over zijn eigen situatie. Toch gaat er nog geen gesprek met een arts voorbij zonder dat hij vragen stelt.

Duidelijkheid krijgen - Sem dagboek

Duidelijkheid krijgen

Tijdens een medisch consult kunnen complexe onderwerpen besproken worden. Niet alles is altijd even helder. Sem en zijn vrouw zijn proberen samen de complexe zaken helder te krijgen. Ze willen het liefst alle informatie op papier.

Duidelijk zijn over je wensen - Sem dagboek

Duidelijk zijn over je wensen

Spanning voor en na een controle bezoek kan als belastend ervaren worden. Aan de andere kant, geven regelmatige controles ook houvast. Het kan best eng zijn wanneer voorgesteld wordt om minder vaak op controle te komen. Het voelt als 'losgelaten worden'.

Als je niet tevreden bent - Sem dagboek

Als je niet tevreden bent

Sem moest voor zijn behandeling naar een ander ziekenhuis. In dat ziekenhuis werden bepaalde onderzoeken opnieuw gedaan. Geen pretje. Als beter was uitgelegd waarom de onderzoeken over moesten, had Sem er minder moeite mee gehad.

Word lid!

Als patiënt wil je meer weten over je ziekte, je verhaal delen en lotgenoten ontmoeten. Hematon maakt dat mogelijk met behulp van haar leden en donateurs. Als lid krijg je een welkomstpakket met het bijzondere boek 'Ervaringen', vol herkenning en informatie. Bovendien ontvang je vier keer per jaar Hematon Magazine: een blad boordevol interviews, nieuws en medische updates. 

Je ontvangt verder uitnodigingen voor regionale en landelijke bijeenkomsten waar je lotgenoten ontmoet en relevante informatie over je ziekte krijgt van artsen en andere deskundigen. Het lidmaatschap kost slechts € 25,00 per jaar.

Word lid!