Dagboek van Sofie

 

Ontmoet Sofie

Ontmoet Sofie

Sofie heeft zestien jaar geleden een hodgkinlymfoom gehad. Ze kreeg chemotherapie en is bestraald. Twee keer per jaar heeft ze een controleconsult. Deze momenten met de arts zijn erg belangrijk voor haar vertrouwen.

Rol als patiënt - Sofie dagboek

Sofie als patiënt

Sofie wist in de beginfase van haar ziekte niet goed wat ze tijdens een consult kon vragen en vertellen. Ze was bang dat ze zat te zeuren. Maar op een gegeven moment heeft ze gewoon gevraagd wat belangrijks is om te vertellen.

Emoties tijdens een consult - Sofie dagboek

Emoties tijdens een consult

Emoties staan een goed gesprek soms in de weg. Je bent niet altijd in staat bent om goed te communiceren. Maar wat doe je dan? Sofie benoemt in haar consult hoe ze zich voelt.

Haal alles uit het gesprek - Sofie dagboek

Haal alles uit het gesprek

Veel patiënten vinden het lastig om binnen het gesprek al hun vragen te stellen. Ze voelen tijdsdruk of vinden het gesprek ingewikkeld. Sofie heeft altijd een lijst met vragen voorbereid. Aan het begin van het consult vertelt ze dat ze deze lijst wil bespreken. Aan het einde van het consult loopt ze haar lijstje na ter controle.

Duidelijkheid krijgen - Sofie dagboek

Duidelijkheid krijgen

Er kan een hoop informatie op je af komen. Het is niet altijd eenvoudig alles in je op te nemen. Daarom is het goed om af en toe eens iets te herhalen. Of te vragen of het nog eens uitgelegd kan worden. Artsen willen tenslotte ook dat je goed geïnformeerd bent.

Duidelijk zijn over je wensen - Sofie dagboek

Duidelijk zijn over je wensen

Langetermijneffecten van behandeling kunnen het dagelijks leven flink in de weg zitten. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid of psychische zorgen. Het is goed je arts te vertellen dat je graag advies wilt hoe je hier mee om kunt gaan.

Als je niet tevreden bent - Sofie dagboek

Als je niet tevreden bent

Sofie heeft inmiddels een goede band met haar artsen opgebouwd. Maar soms loopt een gesprek niet zo lekker. Door erop terug te komen ontstaan er geen nieuwe drempels.

Spanning voor een consult - Sofie dagboek

Spanning voor een consult

Sofie vindt consulten nog steeds spannend. Ze houdt tussen consulten door een boekje bij. Dit is haar handvat voor elk consult. Een vriendin meenemen is een andere strategie die ze toepast.

Vragen stellen - Sofie dagboek

Vragen stellen

Niet iedereen wil over dezelfde onderwerpen informatie krijgen. Volgens Sofie is het belangrijk om ook zelf initiatief te nemen, na te denken over wat je wilt weten en dit voor te leggen aan je arts.

Het gesprek opnemen - Sofie dagboek

Het gesprek opnemen

Het valt niet altijd mee om alle informatie uit een consult te onthouden. Sofie neemt sommige gesprekken met haar arts op met haar telefoon. Wanneer je aan het begin van het gesprek uitlegt waarom je het wilt opnemen, vinden artsen dit vaak geen probleem.

Je arts goed informeren - Sofie dagboek

Je arts goed informeren

Af en toe begint Sofie weer te piekeren. Vaak helpt het, als ze met haar arts over haar zorgen praat. Maar dan is het wel belangrijk dat ze over die zorgen vertelt.

Informatie van anderen checken - Sofie dagboek

Informatie van anderen checken

Sofie zoekt veel informatie op internet. Maar hoe weet ze nu of die informatie klopt? Het is goed te bespreken met je arts welke informatie op jou van toepassing is.

Word lid!

Als patiënt wil je meer weten over je ziekte, je verhaal delen en lotgenoten ontmoeten. Hematon maakt dat mogelijk met behulp van haar leden en donateurs. Als lid krijg je een welkomstpakket met het bijzondere boek 'Ervaringen', vol herkenning en informatie. Bovendien ontvang je vier keer per jaar Hematon Magazine: een blad boordevol interviews, nieuws en medische updates. 

Je ontvangt verder uitnodigingen voor regionale en landelijke bijeenkomsten waar je lotgenoten ontmoet en relevante informatie over je ziekte krijgt van artsen en andere deskundigen. Het lidmaatschap kost slechts € 25,00 per jaar.

Word lid!