Acute lymfatische leukemie

 

Acute lymfatische leukemie, of ook wel acute lymfoblastaire leukemie, is een vorm van bloedkanker. Het is een levensbedreigende ziekte. Een ander woord voor bloedkanker is leukemie. Acute lymfatische leukemie wordt ook wel afgekort als ALL.

Bij acute leukemie rijpen bepaalde witte bloedcellen in het beenmerg niet uit. Maar ze blijven zich wel delen. De oorzaak van de ongecontroleerde deling is een aantal veranderingen in het erfelijk materiaal (DNA) van de beenmergcellen. Daardoor gaan zij afwijkende bloedcellen produceren: kwaadaardige blasten. Deze cellen reageren bovendien niet meer op signalen om de aanmaak te remmen als er voldoende cellen zijn geproduceerd. Hierdoor ontstaan teveel abnormale bloedcellen. Eerst gebeurt dit alleen in het beenmerg. Door de ongecontroleerde groei van abnormale witte bloedcellen verdringen ze de rode bloedcellen, de bloedplaatjes en de normale witte bloedcellen. Dit kan in korte tijd gebeuren: dagen tot weken.

Later komen de abnormale witte bloedcellen in de bloedbaan en soms ook in de organen terecht. Die kunnen dan overvol raken met abnormale cellen. Dat is bijvoorbeeld te merken aan:

  • vergrote lymfklieren
  • een vergrote milt
  • een vergrote lever

Risicofactoren voor acute lymfatische leukemie

De oorzaak van acute lymfatische leukemie is voor een groot deel onbekend. Wel zijn er een paar factoren bekend die mogelijk invloed hebben op het ontstaan van ALL.

  • een klein deel van de patiënten die voor een andere soort kanker bestraling of bepaalde chemotherapie heeft gehad, krijgt na een aantal jaren acute leukemie
  • het syndroom van Down en Fanconi-anemie verhogen het risico op acute leukemie. Dit zijn erfelijke ziektes
  • bepaalde virussen, infecties en de reacties daarop door het immuunsysteem, lijken een rol te spelen bij het ontwikkelen van ALL
  • mensen die in hun beroep werken met bepaalde chemische stoffen hebben een groter risico om acute leukemie te krijgen. Maar dit is minder duidelijk bij ALL. Een voorbeeld van zo’n stof is benzeen

Een aantal factoren kan meespelen bij het ontstaan van acute lymfatische leukemie. Maar meestal is niet te zeggen waardoor iemand leukemie heeft gekregen. Het gaat vaak om een combinatie van factoren en niet om één oorzaak.

Acute lymfatische leukemie is niet erfelijk.

Hoe vaak komt ALL voor?

ALL is een zeldzame aandoening. Per jaar zijn er ongeveer 220 nieuwe patienten met deze vorm van leukemie. Iets meer dan de helft van hen is jonger dan 15 jaar. Er is een duidelijk verschil tussen ALL op kinderleeftijd en ALL bij volwassenen. De behandeling en de genezingskansen zijn anders. Kinderen worden intensiever behandeld en hun vooruitzichten zijn duidelijk beter dan die van volwassenen.

Informatie over leukemie bij kinderen kun je vinden bij de Vereniging Ouders, Kinderen & Kanker (VOKK)

Word lid!

Als patiënt wil je meer weten over je ziekte, je verhaal delen en lotgenoten ontmoeten. Hematon maakt dat mogelijk met behulp van haar leden en donateurs. Als lid krijg je een welkomstpakket en vier keer per jaar Hematon Magazine: een blad boordevol interviews, nieuws en medische updates. 

Je ontvangt verder uitnodigingen voor regionale en landelijke bijeenkomsten waar je lotgenoten ontmoet en relevante informatie over je ziekte krijgt van artsen en andere deskundigen. Het lidmaatschap kost slechts € 25,00 per jaar.