Overige vormen van leukemie

 

Leukemie is een zeldzaam voorkomende aandoening. Maar sommige vormen van leukemie komen relatief vaker voor dan andere. Naast leukemie (ongeremde toename van witte bloedcellen) zijn er ook nog andere zogenaamde myeloproliferatieve aandoeningen, met een ongeremde toename van andere bloedcellen, zoals rode bloedcellen en bloedplaatjes.

Belangrijk is te beseffen dat naarmate een ziekte minder vaak voorkomt, de informatie daarover meestal ook zeer beperkt is. Het doen van goed en betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek naar die ziekte is vaak onmogelijk door de kleine aantallen patiënten. 
Dat betekent vaak ook dat er geen richtlijnen zijn ontwikkeld. 
Heb je zo'n zeldzame aandoening, dan is het belangrijk om voor de diagnose en het behandelplan een expert te raadplegen. Dat kan je eigen hematoloog doen, maar je kunt ook een second opinion aanvragen.

Leukemie

Stamcellen in het beenmerg vermenigvuldigen zich en rijpen uit tot functionerende "volwassen" bloedcellen. Dat gebeurt via 2 wegen: de lymfoïde reeks en de myeloïde reeks.
De lymfoïde reeks zorgt voor aanmaak van B-, T- en NK-lymfocyten en plasmacellen. De myeloïde reeks zorgt voor de aanmaak van verschillende typen granulocyten, bloedplaatjes en rode bloedcellen. Stoornissen bij de deling en uitrijping leiden tot enorme toename van onrijpe cellen (AML, ALL en CML), van rijpe cellen (CLL) of tot tekorten (MDS).

 

Bloedkanker van de myeloïde reeks

Bloedkanker van de lymfoïde reeks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NB
De ziekte van Hodgkin, de non-Hodgkinlymfomen, multipel myeloom (ziekte van Kahler) en de ziekte van Waldenström zijn kwaadaardige aandoeningen die ontstaan uit lymfoïde cellen.

Word lid!

Als patiënt wil je meer weten over je ziekte, je verhaal delen en lotgenoten ontmoeten. Hematon maakt dat mogelijk met behulp van haar leden en donateurs. Als lid krijg je een welkomstpakket en vier keer per jaar Hematon Magazine: een blad boordevol interviews, nieuws en medische updates. 

Je ontvangt verder uitnodigingen voor regionale en landelijke bijeenkomsten waar je lotgenoten ontmoet en relevante informatie over je ziekte krijgt van artsen en andere deskundigen. Het lidmaatschap kost slechts € 25,00 per jaar.