Lymfklierkanker algemeen

 

Lymfklierkanker komt voor in twee hoofdgroepen: hodgkinlymfoom (vroeger werd dit de ziekte van Hodgkin genoemd) en non-hodgkinlymfomen. Het verschil is dat het hodgkinlymfoom grotendeels één soort lymfklierkanker is, terwijl er veel verschillende non-hodgkinlymfomen zijn.

Het onderscheid wordt gemaakt door de aanwezigheid van grote cellen in de aangetaste lymfklier bij het hodgkinlymfoom (Sternberg-Reedcellen), maar vooral ook omdat hodgkinlymfoom zich anders gedraagt en anders behandeld wordt dan de non-hodgkinlymfomen.

De naam Hodgkin is afkomstig van de Engelse arts Thomas Hodgkin, die in 1832 lymfklierkanker voor het eerst beschreef.

Hodgkinlymfoom

Agressieve non-hodgkinlymfomen

Indolente non-hodgkinlymfomen

 • Hematondag

  Hematondag Noord

  Op zaterdag 18 maart is de eerste Hematondag van dit jaar in Zwolle. Een dag met aandacht voor alle bloedkankersoorten, stamceltransplantatie, effecten van behandelingen op langere termijn, communicatie met de arts, kanker en werk, naasten, bewegen, zingen en nog veel meer.

 • Glutenintolerantie kan bijdragen aan ontstaan non-hodgkin - foto Mogens Petersen

  Glutenintolerantie kan bijdragen aan ontstaan non-hodgkin

  Volwassenen met glutenintolerantie (coeliakie) kunnen mogelijk een agressief non-hogkinlymfoom ontwikkelen. Dat gebeurt bij een kleine groep patiënten. Bij hen laten gluten het immuunsysteem stoffen produceren die bijdragen aan het ontstaan van deze kanker.

 • Help mee poliklinische zorg voor lymfklierkankerpatiënten te verbeteren - foto geralt

  Help mee poliklinische zorg voor lymfklierkankerpatiënten te verbeteren

  Het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam willen de poliklinische zorg verbeteren voor mensen die lymfklierkanker hebben of hebben gehad. Ze zoeken patiënten die daarvoor een vragenlijst in willen vullen.

Facebook

Deel je ervaringen en stel vragen in de besloten Facebookgroepen van Hematon.

Word lid!

Als patiënt wil je meer weten over je ziekte, je verhaal delen en lotgenoten ontmoeten. Hematon maakt dat mogelijk met behulp van haar leden en donateurs. Als lid krijg je een welkomstpakket en vier keer per jaar Hematon Magazine: een blad boordevol interviews, nieuws en medische updates. 

Je ontvangt verder uitnodigingen voor regionale en landelijke bijeenkomsten waar je lotgenoten ontmoet en relevante informatie over je ziekte krijgt van artsen en andere deskundigen. Het lidmaatschap kost slechts € 25,00 per jaar.

Patiëntenwijzer bloedkanker of lymfklierkanker

Wil je kiezen in welk ziekenhuis je behandeld wilt worden? De online patiëntenwijzer kan je helpen. Daarin geeft Hematon informatie over de kwaliteit van de zorg bij bloedkanker en lymfklierkanker in de Nederlandse ziekenhuizen.