Agressieve non-Hodgkinlymfomen

 

Alle soorten lymfklierkanker die niet als hodgkinlymfoom worden gediagnosticeerd zijn non-hodgkinlymfomen. In Nederland wordt het non-hodgkinlymfoom ieder jaar bij ongeveer 3200 mensen vastgesteld. De ziekte komt relatief vaak voor bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar. Bij mannen komt de ziekte iets vaker voor dan bij vrouwen.

Non-hodgkinlymfomen kunnen overal in het lichaam beginnen, in tegenstelling  tot hodgkinlymfoom, dat vaak begint in de hals. De verspreiding kan ook gaan via het bloed, wat betekent dat klieren op grote afstand van elkaar kunnen zijn aangedaan.

Non-hodgkinlymfomen worden ingedeeld in agressieve en niet agressieve (indolente) lymfomen. Hoewel agressieve lymfomen zich kwaadaardiger gedragen dan indolente lymfomen, is bij een groter deel zeer langdurige overleving en werkelijke genezing te bereiken.

Enkele agressieve non-hodgkinlymfomen:

  • diffuus grootcellig B-cellymfoom;
  • primair mediastinaal B-cellymfoom;
  • Burkittlymfoom;
  • lymfoom bij afweerstoornissen / post-transplantatielymfoom;
  • perifeer T-cellymfoom;
  • overige T-cellymfomen;
  • primair lymfoom van de huid / mycosis fungoides.

Vooruitzichten

Een agressief non-hodgkinlymfoom is vaker te genezen dan de indolente vorm. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen neemt de kans op overleving steeds meer toe. Bij patiënten bij wie de behandeling effect heeft en die het eerste jaar overleven, neemt de kans op genezing toe. Ongeveer 60% van de patiënten die tussen 2008 en 2012 de ziekte kreeg, leefde nog na vijf jaar.

Diffuus grootcellig B-cellymfoom

Diffuus grootcellig B-cellymfoom

Film over het meest voorkomende agressieve non-hodgkinlymfoom: het diffuus grootcellig B-cellymfoom. Ex-patiënt Andrea Siepel en hematoloog Hanneke Kluin (UMCG) vertellen over behandeling en ervaringen.

Burkittlymfoom

Burkittlymfoom

Film over het Burkittlymfoom. Het Burkitlymfoom is een van de zeldzaamste non-Hodgkinlymfomen, dat bovendien zeer snel groeit. Ex-patiënt Maike Sikkema en hematoloog Ron Schaafsma vertellen over diagnose, behandeling en toekomstperspectief.

Primair cutane lymfomen

Primair cutane lymfomen

Film over primair cutane lymfomen. Ongeveer 150 tot 200 mensen worden ieder jaar geconfronteerd met een primair cutaan lymfoom. Dat is een vorm van lymfklierkanker die zich in de huid voordoet. Hoogleraar Rein Willemze uit het LUMC is de Nederlandse expert op het gebied van de huidlymfomen. Patiënt Ron Timmers vertelt over zijn ervaringen.

Primair mediastinaal B-cellymfoom

Primair mediastinaal B-cellymfoom

Film over het primair mediastinaal B-cellymfoom. Het primair mediastinaal B-cellymfoom treft per jaar ongeveer dertig mensen. Harry Koenen en ex-patiënt Björn Fuchs vertellen over diagnose en behandeling van dit zeldzame non-hodgkinlymfoom, dat in de ruimte achter de longen zit en veel bindweefsel bevat. Met nieuwe technieken kan worden vastgesteld of de ziekte na de behandeling echt weg is.

T-cellymfomen

T-cellymfomen

Film over T-cellymfomen. Het relatief zeldzame T-cellymfoom telt 18 subtypen met verschillende behandelingen en prognoses. Hematoloog Harry Schouten uit Maastricht wil meer onderzoek naar het effect van de verschillende behandelingen. Ex-patiënt Jos Hefkens vertelt hoe lymfklierkanker zijn leven veranderde.

Word lid!

Als patiënt wil je meer weten over je ziekte, je verhaal delen en lotgenoten ontmoeten. Hematon maakt dat mogelijk met behulp van haar leden en donateurs. Als lid krijg je een welkomstpakket met het bijzondere boek 'Ervaringen', vol herkenning en informatie. Bovendien ontvang je vier keer per jaar Hematon Magazine: een blad boordevol interviews, nieuws en medische updates. 

Je ontvangt verder uitnodigingen voor regionale en landelijke bijeenkomsten waar je lotgenoten ontmoet en relevante informatie over je ziekte krijgt van artsen en andere deskundigen. Het lidmaatschap kost slechts € 25,00 per jaar.

Word lid!

Patiëntenwijzer bloedkanker of lymfklierkanker

Wil je kiezen in welk ziekenhuis je behandeld wilt worden? De online patiëntenwijzer kan je helpen. Daarin geeft Hematon informatie over de kwaliteit van de zorg bij bloedkanker en lymfklierkanker in de Nederlandse ziekenhuizen.