Nieuws

Verslagen Hematon Lymfklierkankerdag en Hematon Leukemiedag online

Teruglezen wat er allemaal gebeurd en gezegd is tijdens de Hematon Lymfklierkankerdag en de Hematon Leukemiedag voor CLL, HCL en ALL? Dat kan. De verslagen staan nu online.

In gesprek met Ruud Bos - foto Michael Crooymans

Op 26 september vond de Hematon Lymfklierkankerdag plaats. Marcel Nijland, internist-hematoloog van het UMC Groningen, hield een inleiding over het hodgkinlymfoom in verleden, heden en toekomst. Annette van der Velden, internist/hematoloog van het Martini ziekenhuis Groningen, sprak over de indolente vormen van lymfklierkanker. Martine Chamuleau, internist-hematoloog van het VUmc Amsterdam, gaf een overzicht van de agressieve non-hodgkinlymfomen en zij ging in op nieuwe ontwikkelingen. En Nelly van Uden, klinisch psycholoog en gezondheidswetenschapper Anja van der Hout, beide van het van het VUmc, vertelden over de ontwikkeling van het Oncokompas 2.0. Dat is een onlineprogramma voor patiënten om inzicht te krijgen in hun kwaliteit van leven. En dat is nog maar een greep uit de lezingen en workshops. Het verslag, de foto's en de presentaties staan nu online.

Een week later was het de beurt aan de Hematon Leukemiedag voor CLL, HCL en ALL. Marten Nijziel is internist-hematoloog en werkt in het Nijmeegse Radboudumc. Hij gaf onder meer uitleg over wat CLL nu precies is. Hij vertelde op welke verschillende manieren de diagnose gesteld kan worden. Hematoloog-oncoloog in het Reinier de Graaf in Delft, Rolf Brouwer, ging tijdens zijn lezing over HCL in op nieuwe behandelwijzen. Sommige zijn nog in ontwikkeling, andere worden al in beperkte mate toegepast. Immuuntherapie, al dan niet in combinatie met chemotherapie, brengt hoopvolle resultaten. Naast de lezingen waren er workshops over onder meer intuïtief tekenen, bloedwaarden, oncologische revalidatie en 'baas in eigen hoofd', over hoe om te gaan met stressreacties na bijvoorbeeld de diagnose of tijdens de behandeling. Bekijk nu het verslag, de foto's en de presentaties.