Spanning voor een consult

 

Bijna elke patiënt is gespannen voor een consult, vooral als je daarin nieuwe uitslagen te horen krijgt. Sem, Emma, Daan, Sofie en Maud hebben verschillende manieren gevonden om met die spanning om te gaan.

Spanning voor een consult - Daan thema

Vroeg op de dag

Spanningen kunnen ervoor zorgen dat je niet prettig het gesprek met de arts in gaat. Daan bereidt vragen voor, om minder gespannen het gesprek te starten. Hij probeert ook altijd zijn consult vroeg op de dag te plannen. Dan hoeft hij er niet de hele dag op te wachten.

Spanning voor een consult - Emma thema

Gesprek voorbereiden

Om minder gespannen naar het ziekenhuis te gaan bereidt Emma het gesprek met haar arts voor. Ze noteert de punten die ze wil bespreken. Ze houdt een dossier bij en bespreekt elk consult met haar partner.

Spanning voor een consult - Sofie thema

Vriendin mee

Sofie vindt consulten nog steeds spannend. Ze houdt tussen consulten door een boekje bij. Dit is haar handvat voor elk consult. Een vriendin meenemen is een andere strategie die ze toepast.

Spanning voor een consult - Sem thema

Wachten

De spanning voor een consult kan ervoor zorgen dat je niet prettig een gesprek ingaat. Sem wordt gestrest als hij lang moet wachten.

Spanning voor een consult - Maud thema

Doelen stellen

Maud stelt voor zichzelf doelen voor een consult: wat wil ik vragen en wat wil ik vertellen? Hierdoor voelt ze zich minder afhankelijk. Ze ziet het gesprek als 'samenwerken'. Ze gaat daardoor minder gespannen het consult in.

Word lid!

Als patiënt wil je meer weten over je ziekte, je verhaal delen en lotgenoten ontmoeten. Hematon maakt dat mogelijk met behulp van haar leden en donateurs. Als lid krijg je een welkomstpakket met het bijzondere boek 'Ervaringen', vol herkenning en informatie. Bovendien ontvang je vier keer per jaar Hematon Magazine: een blad boordevol interviews, nieuws en medische updates. 

Je ontvangt verder uitnodigingen voor regionale en landelijke bijeenkomsten waar je lotgenoten ontmoet en relevante informatie over je ziekte krijgt van artsen en andere deskundigen. Het lidmaatschap kost slechts € 25,00 per jaar.

Word lid!