Weblog

Dag 1

Afgelopen vrijdag zijn we nog op gesprek geweest en hebben de medicijnen afgehaald. Een hele zak vol en allemaal tegen de bijwerkingen zoals bacteriële infecties, virus infecties, nierfalen, misselijkheid, etc.

Ronald

Vandaag was dan dag 1 van de RFC chemokuur. Vanmorgen, om 7 uur, op weg en om 8 uur begonnen. Het ging allemaal goed. De 400 ml rituximab (een immuuntherapie die al lang onderdeel van de standaard RFC chemokuur is) duurde het langst omdat het langzaam in stappen 20 ml/s elk half uur met 20 ml/s opgehoogd wordt. Deze ophoging gaat door tot 160 ml/s en dit infuus duurt daarom ongeveer 4 uur. Hierbij zaten ook nog een paar extra medicijnen waar je duf van wordt en van de rituximab was me al voorspeld dat je bloeddruk omlaag gaat. Ik begon dan ook met 145/83 - wat voor mij normaal is - maar eindigde op 83/61 en voelde me wel wat slap. Daarna een uur 'spoelen' met een infuus met fysiologisch zout en dan de werkelijke chemo: 15 minuten fludarabine, 7 minuten spoelen, 15 minuten cyclofosfamide en weer 7 minuten spoelen. Het was half 4 en mijn bloeddruk was weer normaal toen we naar huis gingen.

Normaal gesproken krijg je het chemo gedeelte (fludarabine en cyclofosfamide) door middel van pillen toegediend maar vanwege de studie wordt dit intraveneus (d.m.v. een infuus) gedaan. Dit komt hoofdzakelijk omdat de pillen niet in Duitsland (waar een groot deel van de studie plaats vindt) vergoed worden. Dus morgen en overmorgen nog een keertje naar het Albert Schweitzer ziekenhuis maar dit zal een stuk sneller gaan want de rituximab zit er dan niet bij.

Bron: Ronald