Weblog

Geen plek in de herberg

Gister was een dag om maar zo snel mogelijk te vergeten. Begin van de middag kreeg ik 39 graden koorts. 

19603.jpg

Wij naar het Daniel den Hoed, want bij 38,5 graden koorts of hoger moet je je melden. Kwart voor 2 stapten we het Daniel den Hoed binnen. Om half 10 ´s avonds had ik pas een bed in het Amphia-ziekenhuis in Breda. Alle ziekenhuizen in de regio bleken overvol te liggen. En omdat ik in isolatie moest, was de aanvraag nog lastiger. Van het Daniel den Hoed werd ik per ambulance vervoerd naar Breda. Martijn reed er in de auto achteraan. De chauffeur van de ambulance heette ook Martijn. Waardoor we het maar de Martijn-trein hebben genoemd. Behoorlijk wat emoties later, lag ik eindelijk EINDELIJK in bed, en kon ik natuurlijk met de grootste moeite niet meer slapen. Wat een dag.

Gelukkig is het vandaag weer een nieuwe dag en een stuk rustiger. Ik kwam gister binnen op een geïmproviseerde isolatiekamer. Vandaag ging er een patiënt naar huis van de afdeling Hematologie, en nu lig ik dus op de juiste afdeling. Een ruime eenpersoonskamer, waar je alleen via een sluis naar binnen mag. De koorts is vandaag lager, schommelend van 38,4 vanochtend vroeg, naar 37,8 in de middag, naar 38,0 in de avond. Ik voel me vandaag ook echt een stuk beter dan gister. Ben aan de antibiotica en dat lijkt wel wat te doen.

Ik heb het RS-virus te pakken. De verschijnselen daarvan lijken op griep, maar het zit eigenlijk alleen maar op de luchtwegen. Voor baby's jonger dan 6 maanden is het gevaarlijk, en voor mensen met extreem lage weerstand. Andere mensen worden er hooguit een beetje verkouden van.
De artsen vermoeden dat ik naast het RS-virus (waar ik nu medicijnen tegen krijg) wellicht ook een bacteriële infectie te pakken heb. Het slijm van de luchtwegen wordt door het RS-virus namelijk aangetast, waardoor bacteriën zich lekker in de luchtwegen kunnen nestelen.
De artsen zien dat mijn infectiewaarden erg hoog zijn. Het feit dat de verhoging eerst is gedaald en daarna toch weer hoge koorts werd, is ook een aanwijzing voor een tweede infectie. Alles is op kweek gezet, en in afwachting op de uitslagen daarvan zit ik alvast aan de antibiotica.

Gister was niet alleen voor mij een slechte dag. Het is complete chaos op sommige afdelingen van ziekenhuizen door heel Nederland. De ziekenhuizen liggen overvol. De ambulances zijn de hele dag patiënten aan het vervoeren van het ene naar het andere ziekenhuis. Toen wij vanuit Rotterdam aankwamen in Breda, waren ze op de Spoed Eisende Hulp mensen inmiddels naar Antwerpen aan het doorsturen. ´In Roosendaal is geen plek meer, in Tilburg ligt het vol, in Rotterdam hebben ze nergens plek, in Utrecht ligt het vol,´ hoorden we een van de verplegers mopperen.

Gedurende ongeveer 1 maand per jaar is er echt sprake van een capaciteitsprobleem in de Nederlandse ziekenhuizen. Waar komt dat door? Juist; de griepgolf.

Bron: Anneke