Weblog

Getallen stijgen

Vandaag kregen we goed nieuws. Vorige week was men nog voorzichtig optimistisch met een kleine stijging in de witte bloedlichaampjes. Nu is de stijging aan het doorzetten.

Anna

De witte bloedlichaampjes - ook wel leuko's - waren dinsdag en woensdag 0,2, donderdag-zaterdag 0,33, zondag 0,56 en vandaag 0,75. De neutro's zijn een onderdeel van de witte bloedlichaampjes. Neutro's zorgen voor het opruimen van bacteriën, van virussen en van schimmels. Vandaag waren ze voor het eerst meetbaar, namelijk 0,09. Dat is nog laag. Maar bij twee dagen achter elkaar neutro's van 0,2 mag ik naar huis. Komt dus aardig in de goede richting.

Verder waren mijn bloedplaatjes vrijdag nog 7. Na een transfusie waren ze 51. Gister waren ze 58 en vandaag 108! Een deel van die getallen zal nog van de transfusie zijn, maar de stijging is hoe dan ook van 'mezelf' (van de nieuwe stamcellen om precies te zijn).
Mijn Hb loopt nog wat achter maar dat is altijd zo na een transplantatie. M'n Hb lijkt in elk geval min of meer stabiel rond de 4,8. Jammer dat ik niet even een rondje over straat mocht gaan rennen, keihard juichend 'Jeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!'.

We zijn er nog niet. Dit zijn de normaalwaardes van bloed: Leuko's; 4 - 10 Neutro's; 2,0 - 7,2 Hb (voor vrouwen); 7,5 - 10 Bloedplaatjes; 150 - 400 Verder moet ik nog minstens een jaar afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken. Ik blijf voorlopig dus, ondanks mijn betere bloedwaardes, erg bevattelijk voor infecties. Dan is er nog het risico op graft-versus-host, ook wel omgekeerde afstoting genoemd, waarbij de donorcellen niet alleen je bloed overnemen, maar bijvoorbeeld ook je huid, darmen of lever aanvallen. Maar vandaag zijn we vooral erg blij. Het transplantaat doet z'n werk!

Bron: Anna