Weblog

Hoe groot is de kans dat...?

Nog een paar dagen te gaan voor ik opnieuw wordt opgenomen voor stanceltransplantatie. Gelukkig leef ik er ook nu weer met een positief gevoel naartoe. 

Anneke

Maar wel met een kleine kanttekening; een knagend gevoel op de achtergrond wat ik toch niet helemaal kan ontkennen. Wat nou als... deze donor ook een allergische reactie krijgt? Of de transplantatie om een andere reden opeens weer wordt afgeblazen. 'Ach joh! Maak je niet druk! De kans dat dat twee keer bij dezelfde persoon gebeurt is zo ontzettend klein,' zeggen mensen dan tegen me. Die redenering klopt alleen niet helemaal.

Het doet me denken aan de anekdote van de man die met het vliegtuig gaat en bezorgd vraagt hoe groot de kans is dat er iemand met een bom aan boord zit.
'O meneer, dat is maar een hele kleine kans hoor. 1 op de 100.000'
De man denkt even na, maar is nog niet gerustgesteld. Hij vraagt hoe groot de kans is dat er twee mensen met een bom aan boord zitten.
'Dat is zo'n kleine kans meneer, dat is te verwaarlozen.'
Dus besluit de man zelf een bom mee te nemen. De kans dat er dan nog iemand met een bom aan boord is, is daardoor immers kleiner geworden... of niet?

De kans dat de transplantatie niet doorgaat is heel erg klein. Dat weet ik. Maar wel even groot als bij ieder ander. En ook even groot als de vorige keer.

Bron: Anneke