Nieuws

Antidiabetesmiddel wellicht aanvulling op CML-behandeling

In Frankrijk kregen drie patiënten met chronische myeloïde leukemie (CML), naast een kuur met imatinib (Glivec), een korte behandeling met een antidiabetesmiddel. Alle drie vertoonden een duurzame moleculaire respons.

Antidiabetesmiddel wellicht aanvulling op CML-behandeling - foto Aleksandra P.

Na de behandeling van CML met een tyrosinekinaseremmer zoals imatinib blijven er in het beenmerg nog rustende leukemische stamcellen achter. In Frankrijk kregen drie patiënten naast imatinib een korte behandeling met een antidiabetesmiddel. Ze bereikten alle drie een duurzame complete moleculaire respons van minimaal 4,7 jaar. Normaal gesproken bereikt minder dan een derde deel van de patiënten door imatinib een complete moleculaire respons. Het lijkt er dan ook op, dat er door het antidiabetesmiddel minder leukemische stamcellen achterblijven. De drie patiënten werden wel doorbehandeld met imatinib.
Omdat er maar drie patiënten meededen, zijn er nog veel onbeantwoorde vragen over deze combinatiebehandeling en is verder onderzoek noodzakelijk om de doeltreffendheid van het antidiabetesmiddel aan te tonen.

Bron: Nature