Nieuws

Film over Waldenström

Hematon heeft een film laten maken over de ziekte van Waldenström. De film, van een kleine tien minuten, laat zowel de medische kant van Waldenström zien als het patiëntenperspectief.

Film over de ziekte van Waldenström

Jeroen Hendriksen is patiënt en vertelt over zijn ervaringen met de ziekte. Over het begin, de manier waarop hij het slechte nieuws verwerkte, over wat het met hem en de relatie met zijn vrouw deed en over zijn huidige gezondheid. Internist-hematoloog Monique Minnema neemt de medische aspecten van Waldenström voor haar rekening. Ze legt bijvoorbeeld uit wat er precies misgaat met de lymfocyten, met welke klachten de ziekte gepaard gaat en welke behandelingen er mogelijk zijn.

De taal in de film is eenvoudig. Daardoor is hij geschikt voor patiënten en hun naasten, maar bijvoorbeeld ook voor scholieren die een spreekbeurt moeten houden.

De film is gemaakt door Jeroen Ephraim en Robert Jongman, in opdracht en onder begeleiding van Hematon. Het is de eerste in een reeks die Hematon laat maken over de veelvoorkomende ziektebeelden binnen haar doelgroep.