Nieuws

Filmpjes helpen bij betere gesprekken met je dokter

De Hematonsite is verrijkt met een uitgebreide serie korte filmpjes onder de titel 'Gesprek met je dokter'. De filmpjes helpen je om ontspannen en goed voorbereid het gesprek met je dokter in te gaan, en er zo veel mogelijk uit te halen.

Het gesprek met je dokter

In de filmpjes maak je kennis met vijf patiënten: Emma, Sofie, Daan, Maud en Sem. Ze zitten allemaal in een andere fase van hun ziekte en behandeling. Ze vertellen in een kort fragment hun ervaringen bij de communicatie met de arts. Bijvoorbeeld over het omgaan met ingewikkelde informatie, de spanning voor een consult of zorgen dat al je vragen beantwoord worden. In een volgend fragment laten ze dan zien hoe ze met deze situaties omgaan en geven ze concrete tips.

Je kunt één patiënt op deze manier helemaal volgen langs alle onderwerpen waar hij over vertelt. Je kunt ook van een specifiek onderwerp, zoals 'informatie van anderen checken', de filmpjes van alle vijf de patiënten aanklikken.

De filmpjes zijn een 'bijproduct' van het promotieonderzoek van Inge van Bruinessen van het NIVEL. Zij deed onderzoek naar de communicatie tussen artsen en patiënten en liet haar proefpersonen daarvoor een groot aantal filmpjes zien.

De filmpjes duren één tot twee minuten. Emma, Sofie, Daan, Maud en Sem zijn geen echte patiënten. Het gaat om acteurs. In het verhaal hebben ze allemaal lymfklierkanker, maar hun ervaringen en tips zijn ook herkenbaar voor mensen met leukemie, multipel myeloom of de ziekte van Waldenström. Nieuwsgierig geworden? Kijk direct via deze link.