Nieuws

Hematon steunt petitie borstkankermedicijn

Borstkankervereniging Nederland (BVN) is een petitiecampagne gestart om het geneesmiddel pertuzumab in het basispakket te houden. Hematon steunt deze actie en roept haar achterban op om de petitie te tekenen.

Foto Harold van Beele

Pertuzumab is bewezen effectief. Het verlengt het leven van borstkankerpatiënten met gemiddeld zestien maanden. Toch heeft het Zorginstituut Nederland geadviseerd om het middel niet op te nemen in het basispakket, vanwege de hoge kosten. 'We staan achter de actie van BVN vanwege het principe: Hematon vindt dat iedere patiënt recht heeft op de beste behandeling, ongeacht de prijs,' zegt Eddy Out van de commissie Belangenbehartiging van Hematon.

Het aantal geneesmiddelen dat het leven van kankerpatiënten kan redden of verlengen neemt de laatste jaren steeds meer toe. Dat is vooral het geval bij long-, huid-, borst- en bloedkanker. De middelen zijn echter vrijwel zonder uitzondering erg duur. De farmaceutische industrie vraagt hoge prijzen en stuwt zo de landelijke zorgkosten omhoog. Eddy Out: 'Overheid en verzekeraars zouden op nationaal niveau moeten onderhandelen met de farmaceuten om de prijzen van deze nieuwe middelen op een acceptabel niveau te krijgen.'