Nieuws

Hematon werkt mee aan film over biochips voor myeloom

Hematon werkt samen met een groep Nederlandse onderzoekers aan een informatiefilmpje over een nieuwe diagnostische test voor multipel myeloom: de biochip. Met deze test wordt het mogelijk om voor elke individuele patiënt de beste behandeling te bepalen.

Foto: Skyline DX

Op dit moment slaat de behandeling van patiënten vaak niet aan. Daarom zoeken de onderzoekers naar 'genetische handtekeningen' bij patiënten: genetische verschillen tussen tumoren bij groepen patiënten. De biochips kunnen deze genetische handtekeningen 'lezen'. De tests worden uitgebreid door patiëntengroepen getest om hun nauwkeurigheid en effectiviteit te bepalen.

De onderzoekers zijn verenigd in het CTMM (Center for Translational Molecular Medicine), een samenwerkingsverband van alle Nederlandse universitair medische centra, enkele universiteiten en 90 bedrijven. Het CTMM heeft als doel nieuwe vindingen sneller aan het bed van de patiënt te brengen. De onderzoekers maakten al eerder een biochip voor AML (acute myeloide leukemie), die in 2011 op de Europese markt is toegelaten.

Het filmpje is bedoeld voor patiënten, dokters en verpleegkundigen en komt op de websites van CTMM en Hematon. Mogelijk wordt het later ook gebruikt op patiëntendagen van Hematon.