Nieuws

Twee Hematonlintjes

Maar liefst twee Hematonvrijwilligers kwamen met een onderscheiding uit de lintjesregen van de afgelopen dagen. Els van Duijvenbode en Erna Ekkelkamp werden allebei Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Els van Duijvenbode en Erna Ekkelkamp hebben een lintje

Niemand is als vrijwilliger al zo lang actief voor myeloom- en waldenströmpatiënten als Els van Duijvenbode-Quack. Ze ontving in haar woonplaats Veenendaal een lintje uit handen van burgemeester Wouter Kolff. Voor Hematon was Els tot voor kort secretaris van het groepsbestuur Myeloom en Waldenström en nu is ze onder meer actief als vrijwilliger in het regioteam Midden-Nederland en lid van de werkgroep Landelijke Dagen. Ze is al sinds ongeveer 2000 voor Hematon en haar voorgangers een gedreven organisator van activiteiten voor patiënten en een onmisbare ondersteuner van bestuursleden. Buiten de patiëntenorganisatie deed Els in een vergelijkbare rol vrijwilligerswerk voor de vrijzinnige protestantse geloofsgemeenschap in Veenendaal. 

Erna Ekkelkamp kreeg haar lintje van burgemeester Cornelis Visser van Twenterand. De burgemeester vertelde het verhaal van Erna, die al jong Hodgkinlymfoom kreeg en daarna borstkanker. Ze ondervond veel klachten van de late effecten van haar behandeling, de zware bestraling. In 2005 hebben Erna en Maike Sikkema de werkgroep 'Late effecten van mantelveldbestraling' opgezet, die in een grote behoefte voorziet. Jaarlijks organiseren Erna en Marian Potters een dag voor deze groep, die het erg nodig heeft, en verder beantwoorden ze alle vragen die het telefoondienstteam naar hen doorstuurt. Voor haar inzet voor Hematon, vrijwilligerswerk in het zwembad en inzet en extra begeleiding op haar werk is haar een koninklijke onderscheiding toegekend.