Nieuws

Verhoogd risico op ernstige herseninfectie bij gebruik cladribine

Het gebruik van cladribine bij leukemie kan het risico op de ernstige hersenziekte progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) verhogen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert om goed te letten op symptomen van PML bij gebruik van cladribine.

Verhoogd risico op ernstige herseninfectie bij gebruik cladribine

Bij de behandeling met het geneesmiddel zijn gevallen gemeld van PML, waaronder enkele met dodelijke afloop. De ziekte stak vanaf zes maanden tot verschillende jaren na behandeling met cladribine de kop op. Cladribine is op de markt onder de merknamen Litak en Leustatin en wordt gebruikt bij chronische lymfatische leukemie (CLL) en hairy-cellleukemie (HCL).

Neurologische symptomen

PML kan leiden tot een veelheid aan neurologische symptomen, zoals dementie, blindheid, verlammingsverschijnselen en epileptische aanvallen. Als er aanwijzingen zijn voor deze ziekte mag de patiënt niet verder worden behandeld met cladribine.

Iedereen die te maken krijgt met deze bijwerking van cladribine wordt verzocht om dat te melden bij het bijwerkingencentrum Lareb. De productinformatie voor zorgverleners en patiënten wordt op dit moment bijgewerkt.

Beeld: OpenClipart-Vectors